Haven Lauwersoog

Prijzen en aanvoer

Visafslag Lauwersoog BV

Het centrum van alle activiteiten op Lauwersoog is de visafslag. Door de afsluiting van de Lauwerszee in 1969 verloren de visafslagen in Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen op slag hun functie. In 1973 nam de nieuwe afslag van Lauwersoog deze taken over.

Visafslag Lauwersoog BV is de thuishaven van vele vissersschepen en is naast visafslag ook de grootste garnalenafslag van Nederland.

In het hart van de Waddenzee worden de garnalen in grote getale aangevoerd en gezeefd. Met de overstap van vele garnalenvissers op contractvisserij staan er sinds het najaar van 2004 twee garnalenzeven opgesteld in de Visafslag: één van het Productschap Vis, voorzien van een moderne afweeginstallatie van de visafslag en een drietrapszeef van de grootste afnemer Heiploeg.

Naast een groot aantal Nederlandse vissers, zijn daar ook veel schepen bij die varen onder Deense, Duitse, Belgische of Engelse vlag. Ook via het wegtransport wordt vis bij de afslag ter veiling aangeboden. Anderzijds zijn er (Urker)vissers die wel op Lauwersoog lossen, maar hun waar per vrachtwagen laten vervoeren naar de afslag in de oude thuishaven.

Mede door de komst van de afslag raakte de economische en toeristische bedrijvigheid op Lauwersoog in een stroomversnelling. Veel mensen verdienen er nu direct of indirect hun boterham ‘in de vis’.

Sinds 2004 is de visafslag HACCP gecertificeerd zodat de kwaliteit met betrekking tot het lossen, sorteren, zeven, overpakken, opslaan en (na afslag) laden van garnalen en vis is gewaarborgd.

Naast de aan- en verkoop van vis en garnalen kunt u op de afslag ook terecht voor het spoelen van kisten, de levering van scherfijs en het huren van conferentieruimte.

Meer informatie over de garnalenprijzen

Meer informatie over Visafslag Lauwersoog BV